METRO CITYRINGEN BYGGERI.

 

Med 17 stationer, 15 kilometer tunnelbane og en samlet pris på over 25 milliarder kroner, er Metro Cityringen det største byggeprojekt i København siden Christian IV anlagte Christianshavn i 1600-tallet.

 Metrobyggeriet startede i 2011, og siden har flere tusinde ansatte knoklet med at færdiggøre projektet, blandt andet på de store boremaskiner Nora, Tria, Minerva og Eva, som kørte i døgndrift og blev styret og repareret undervejs af især italienske borebisser.

 Byggeriet af den nye metro er både fortællingen om imponerende offentlige byggerier for milliarder, men også om snyd og svindel, udnyttelse og ulykke. Flertallet af de ansatte på Metro Cityringen blev hyret gennem udenlandske firmaer, som fragtede arbejdere fra blandt andet Italien, Rumænien og Portugal til København, hvor de underbetalte dem i så ekstrem grad, at næsten alle største sager om lønsvindel herhjemme nu hører til på Metrobyggeriet.

 Samtidig sparede de udenlandske hovedentreprenører så meget på sikkerheden, at Metro Cityringens byggepladser konstant blev ramt af den ene alvorlige arbejdsulykke efter den anden, og igen slog alle negative rekorder for flest ulykker på en byggeplads. Først efter flere år fik det offentligt ejede Metroselskabet ryddet en smule op i problemerne, og selv da fortsatte historierne om underbetaling og udnyttelse af de ansatte med at poppe frem.

 I dag står Metro Cityringen færdig, og københavnerne har taget den nye linje til sig. Nu er flere linjer på vej. Nordhavnsmetroen åbnede i 2020, og Sydhavnsmetroen er med sine fem stop seneste udvidelse, som skal stå færdig i 2024. Et byggeprojekt, der alene løber op i over ni milliarder kroner. Igen er hovedentreprenørerne udenlandske selskaber.

Journalist Karsten Østergaard, Fagbladet 3F